Leiden, manipuleren en verleiden

Regelmatig loop ik er tegenaan dat mensen denken dat een webdesigner alleen maar een mooi plaatje maakt. Niets is minder waar. Een goed ontwerp is heel belangrijk voor een effectieve website en moet aan drie eisen voldoen.

Leiden
Het belangrijkste waarvoor een webdesigner moet zorgen, is dat een website gebruiksvriendelijk is. Bezoekers moeten weten wat ze moeten doen en hoe ze zo snel mogelijk bij de gewenste informatie moeten komen. Raken ze de weg kwijt in je website of moeten ze te vaak klikken om een product te kopen dan haken ze zeer waarschijnlijk af. Met behulp van goede en slimme vormgeving leid je de bezoeker door de website.

Manipuleren
Met een goed ontwerp kun je de bezoeker ook manipuleren. Door plaatsing, kleur of de grootte van elementen wordt de bezoeker beïnvloed. Een foto trekt de aandacht. Zet je daarnaast een belangrijk bericht dan is de kans groot dat dit bericht gelezen wordt. Ook wordt er regelmatig onderzoek gedaan welke kleur button het meeste aanzet tot klikken. Rood is te agressief, maar oranje is een opvallende en vriendelijke kleur die aanzet tot kopen.

Verleiden
Naast het leiden door de website en het aanzetten tot actie moet een site er ook aantrekkelijk uitzien. De uitstraling van de site moet iemand aanspreken zodat ze verleid worden om op de site te blijven. Je kunt de juiste uitstraling bereiken door slim gebruik van kleuren, fotografie, witruimte en typografie. Ook moet de huisstijl van je bedrijf terugkomen op de site zodat er herkenning is als iemand bijvoorbeeld je visitekaartje al eens heeft gezien. Een consequent doorgevoerde huisstijl zorgt namelijk voor een professionele en betrouwbare uitstraling.

Kijk dus bij het beoordelen van het werk van een webdesigner niet alleen of hij/zij een mooi plaatje kan maken, maar kijk of het ontwerp leidt, manipuleert en verleidt.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s